Stii ce bei? Clasamentul apelor minerale - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

sâmbătă, 7 februarie 2015

Stii ce bei? Clasamentul apelor minerale

Romania este printre
cele mai cunoscute tari din lume
la nivelul apelor minerale.

In Romania se gasesc cele mai multe izvoare de apa minerala, de cea mai buna calitate. Asta nu inseamna ca apele comercializate sunt si sanatoase, clientii trebuie sa tina cont de cativa factori exact ca si in cazul mancarii.

Presedintele Societatii Romane de Educatie Nutritionala, Dr. Lygia Alexandrescu, sustine ca izvoarele de apa minerala din Romania sunt mult mai sanatoase fata de multe alte izvoare din Europa. Cumparatorii trebuie sa citeasca si sa fie atenti la eticheta produsului.

De aceasta data nu ne vom uita pe eticheta produsului dupa calorii pentru ca nu este cazul, ne vom uita la cantitatea de saruri. O apa plata buna, trebuie sa contina 500 mg/l de reziduu sec. A declarat Dr. Lygia Alexandrescu.

Pe etichetele apelor carbogazoase/plate din Romania este specificata cantitatea de reziduu sec, reprezentand totalitatea de saruri existente intr-un anumit tip de apa, cantitate calculata in momentul in care este incalzita la o temperatura de 180 grade Celsius, stabilindu-se cantitatea de impuritati ce va ramane in urma procesului.

In cazul in care apa depaseste 500 mg/l, acest compus chimic creste considerabil riscul de a se depune in anumite zone ale corpului.

Cantitatile de Ca (calciu) si de Na (sodiu), doua elemente foarte importante atunci cand vorbim de calitatea apei. Lygia Alexandrescu, doctor nutritionist, nu recomanda persoanelor care au afectiuni ale rinichilor sau bilei. apa plata sau minerala ce contine o cantitate ridica ta de calciu (peste 100 mg/l), dar nici cele cu o cantitate ridicata de sodiu, nu este recomandata bebelusilor sau celor hipertensivi.

O apa plata sau carbogazoasa ce contine cat mai multa concentratie de magneziu este sanatoasa, echilibrand nivelul metabolic din organism. Cantitatea maxima de magneziu pe care un adult trebuie sa o consume zilnic nu trebuie sa depaseasca 400 mg/l.

In urma analizei facute de wall-street.ro, facuta in perioada 1-10 mai, pe un esantion de 20 branduri analizate reiese ca toate au specificat pe eticheta produsului concentratiile de calciu, sodiu sau magneziu, in timp ce doar 13 au specificat pe eticheta nivelul de reziduu sec.

Topul apelor plate din Romania

Rio Bucovina, detinatoarea apei Bucovina este considerata cea mai sanatoasa apa plata pe piata, avand in compozitia sa 78 mg/ l de reziduu sec, locul doi este ocupat de catre Aquatique detinuta de catre Romaqua Group avand o cantitate de reziduu sec 87 mg/l, iar pe locul trei se afla apa plata Keia, detinuta de Nicoltana SA ce are in compozitia sa 124 mg/l reziduu sec.


Topul apelor minerale din Romania

Peste 70 % din romani prefera apa cu dioxid de carbon. Apele carbogazoase din Romania au un nivel mai mare de reziduu sec si compusi chimici, conform declaratilor unor medici nutritionisti.

Persoanele care au probleme cu rinichii sau cu probleme de hipertensiune au recomandarea medicilor nutritionisti de a nu consuma apa minerala.

Cele mai sanatoase ape minerale din Romania, in urma clasamentului facut de wall-street.ro se afla Keia bogata in dioxid de carbon, produsa de Nicoltana SA, avand concentratia de reziduu sec de 128 mg/l, urmata pe locul doi de Azuga cu 155 mg/l de reziduu sec si locul trei fiind ocupat de Apa Craiului produsa de Cheresta Dambovicioara 196 mg/l reziduu sec.


2 comentarii:

  1. Eu Bucovina beau, dar am si alte motive. E singura apa plata care vine in cutii de carton (ma refer la bidoanele de 5 litri). Nu e bine sa treaca soarele prin sticlele de plastic. Mai sunt si alte criterii de selectie, dar si eu am auzit va reziduul sec este foarte important. Alte criterii se refera la echilibrul dintre minerale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai si Borsec? Ca eu Borsec beau, am permanent langa birou o sticla de doi litri. Cred ca o sa trec la Bucovina.

    RăspundețiȘtergere

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages