Mosii de iarna - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

sâmbătă, 14 februarie 2015

Mosii de iarna

Pomenirea mortilor


Astazi, 14 februarie, Biserica Ortodoxa face pomenirea celor trecuti la cele vesnice. Aceasta sambata este cunoscuta ca "Mosii de iarna". Pentru ca Biserica nu vede in moarte sfarsitul existentei omului, exista pomenirea.

Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de apoi "adormiti", termenul care are interesul din care te poti trezi. Nu vorbeste de trecere intr-o stare de nefiinta, ci despre trecerea dintr-un mod de esistenta intr-un alt mod de existenta.

In data de 14 februarie, fiecare biserica oficieaza Sfanta Liturghie, urmata de slujba Parastasului pentru cei adormiti. Atunci cand se savarseste Sfanta Liturghie, preotul scoate particele din prescure pentru cei vii si cei morti. Fiind asezate pe Sfantul Disc, alaturi de Agnet partea din prescure care reprezinta pe Hristos, ca dragostea Lui sa se reverse si asupra lor. In cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface in Trupul si Sangele Domnului. Astfel mirindele, participa la sfintenie prin prezenta lor alaturi de Trupul lui Iisus Hristos de pe Sfantul Disc.

In Postul Sfintelor Pasti exista si randuiala sarindarelor, adica a pomelnicelor pe care credinciosii le aduc la biserica, pentru a fi pomenite timp de 40 de zile. Finalul acestor pomeniri se face in Sambata lui Lazar, dinaintea Duminicii Floriilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages