Datini de iarna - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

vineri, 30 decembrie 2011

Datini de iarna

  Tot ce a mai ramas la oras din traditia romaneasca a sarbatoriilor sunt paparudele imbracate in hartie creponata si carpe care colinda cartierele in lung si in lat cu petarde,taiatul in spatele blocului si artificiile exagerat de scumpe de la miezul noptii intre ani.
   Daca vrei sa ai parte de sarbatori autohtone...ar cam trebui sa incerci satele de munte,unde obiceiurile s-au pastrat cat de cat nealterate.
   In ultima zi a anului,la primariile comunelor mari,se aduna plugurile cu boi ornate cu panglici,talangi si flori si brad.
   Pe 31 decembrie in ritmuri de fluiere si tobe,ursii de la Darmanesti,isi dau intalnire,nu animalele ci flacaii imbracati in piei de urs cu ciucuri rosii mostenite in familie de la o generatie la alta.
   Daca aveti norocul sa va aflati pe langa Vatra Dornei in noaptea de revelion,veti avea musafiri,uratori cu masti de blana care canta la buhai si pocnesc din bici.Dimineata este randul copiilor,acestia pornesc la colindat cu sorcova asta fiind ca o continuare a plugusorului.Acestia arunca seminte de grau,porumb,orez prin case si in Bucovina acestia rostesc o urare scurta(Sanatate!Anul Nou),primind in traistuta atarnata de gat fructe,nuci,colaci,daca nu aveti asa ceva nu va faceti griji,accepta si bani.


La multi ani!


   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages