Spital de elită la Craiova - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

miercuri, 6 iulie 2011

Spital de elită la Craiova

Craiova ar putea intra în elita oraşelor care beneficiază de serviciile unui spital de renume mondial. Celebra clinică AKH, unde s-au operat preşedintele Traian Băsescu, realizatoarea TV Teo Trandafir şi „cârcotaşul“ Şerban Huidu, vrea să construiască un spital de urgenţă şi traumatologie cu două sute de paturi.



Lider de piaţă în reorganizarea, construirea şi conducerea facilităţilor complexe din domeniul sănătăţii, grupul Vamed administrează printre altele şi clinica AKH din Austria, devenită faimoasă după ce nume grele din politică sau vedete TV au apelat la serviciile ei. Vamed are banii, dorinţa şi planul de afaceri, Consiliul Judeţean (CJ) Dolj are terenul şi utilităţile, singurele cerinţe ale firmei de la autorităţile locale. Ce ar însemna existenţa unei clinici de asemenea anvergură în Bănie? Un pas uriaş pentru bolnavii care nu mai trebuie să călătorească mii de kilometri şi să cheltuiască sume importante, mai ales că spitalul va funcţiona în regim public, adică este suficient să fii asigurat la stat pentru a fi tratat altfel decât în spitalele româneşti. „Grupul Vamed ne-a trimis o scrisoare de intenţie în care ne anunţă că vor să construiască un spital cu 300 de paturi, o investiţie de 200 de milioane de euro. Noi venim cu 10-12 hectare de teren lângă aeroport şi cu utilităţile. Ei vor să construiască în regim de parteneriat public-privat, care este o lege nouă şi care va necesita foarte multe aprobări. Ne-am dori ca spitalul să devină secţie şi partener al spitalului AKH din Viena. Doctorii care trebuie să crească în grad vor fi transferaţi la Craiova trei-şase luni, deci vom avea şi aici medici de elită. Vor ca spitalul să fie dotat cu un heliport, deoarece la ei elicopterul aterizează de câteva ori pe zi. Cred că întreaga Românie va sta cu ochii pe noi“, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. Acesta a precizat că demersurile vor fi făcute în prima şedinţă de consiliu. „De doi ani suntem în discuţii cu ei. Este cel mai important proiect al CJ şi va avea un impact special pentru că vizează pe oricare dintre noi. Vom alege două-trei locuri din terenurile pe care le avem, astfel ca firma care finanţează să-şi aleagă unul dintre ele, cu atenţia deosebită de a nu fragmenta acel teren şi nici să nu fie problema altor chestiuni legate de înălţime sau restricţiile referitoare la aeroport“, a mai spus el. Prioteasa a precizat că suma de 200 de milioane de euro este limita maximă până la care o bancă ar fi dispusă să finanţeze un astfel de proiect. „Din punctul lor de vedere nu există probleme legate de fonduri, pentru că firma Vamed a avut în 2009 o cifră de afaceri de 618 milioane de euro. În aceste momente de criză, un spital este bancabil (finanţabil - n.r.) până la 200 de milioane de euro. Ei spun că ce trece peste această sumă este foarte greu să obţină de la bancă“.



Noul spital, soluţie şi pentru medicii valoroşi



Construirea spitalului ar rezolva nu numai problemele de sănătate ale populaţiei din întreaga ţară, ci şi pe cele din sistem. O parte din medicii de elită din Craiova ar putea profesa la noul spital, iar absolvenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie nu ar mai fi tentaţi să plece peste graniţă. „Cred că, pe de o parte, vor fi atraşi medici competenţi, profesori de la Universitate, dar vor veni şi tineri absolvenţi. Dacă ne uităm la rezidenţiat, medicii din Craiova sunt pe primele locuri, dar nu-i mai regăsim în spitalele noastre, pentru că iau alte drumuri“, a declarat Prioteasa.



Proiectul ministerului, doar pe hârtie



Spitalul pe care CJ Dolj îl va construi în parteneriat public-privat cu grupul Vamed devansează un alt proiect tărăgănat ani întregi de autorităţile centrale: cel al spitalului regional, convertit apoi în spital de urgenţă cu 800 de paturi. Consiliul judeţean a obţinut prin donaţie de la omul de afaceri Ştefan Cherciu şapte hectare de teren pe care le-a oferit statului român, dar, deşi este acum administrator peste acel teren, ministerul nu a evoluat nici măcar cu un pas de la vorbe la fapte. „Când am discutat cu cei de la Vamed, i-am întrebat dacă vor să construiască spitalul în parteneriat cu ministerul, pentru că şi acela tot în parteneriat public-privat se va face. Mi-au spus că au toată încrederea în autorităţile publice locale. Cele şapte hectare de teren pe care le-am primit ca donaţie sunt acum în proprietatea statului şi administrarea ministerului. Dacă în cinci ani nu construiesc nimic, ele se vor întoarce la noi. Acum, proiectul acela este în curtea ministerului. Dacă se va face şi el, va fi cu atât mai bine pentru olteni“, a completat Prioteasa.



Ce vrea Vamed să construiască la Craiova



În scrisoarea de intenţie trimisă CJ, oficialii Vamed spun că doresc să construiască un spital de urgenţă şi traumatologie, planificat ca un centru autonom şi compact care să asigure condiţii de asistenţă medicală de urgenţă unitară, în special pentru cazurile care necesită o abordare multidisciplinară în domeniul terapiei. La noul spital se vor putea face investigaţii, se vor pune diagnostice şi se vor face tratamente la performanţe înalte, iar funcţionarea lui se va face în regim public, pacienţii beneficiind de tratament în acelaşi sistem al asigurărilor publice de sănătate ca în prezent într-un spital public.

Potrivit scrisorii de intenţie, la noul spital se va putea trata orice caz de urgenţă sau traumă, inclusiv traume majore. Vamed vrea ca proiectul să se desfăşoare pe o perioadă de 20 de ani. Managementul spitalului va fi unul privat, pentru gestionarea eficientă a banului public. Odată construit, spitalul de la Craiova va fi integrat în grupul de spitale administrate de Vamed, în colaborare cu Universitatea de Medicină din Viena, ţinta fiind aceea de a deveni spital partener AKH Viena.

sursa: gds.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages