Cum poate rămâne „U“ Craiova în fotbal - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

joi, 21 iulie 2011

Cum poate rămâne „U“ Craiova în fotbal

Clubul poate ataca în instanţa civilă excluderea din fotbal abia în 2012. Mititelu are două soluţii pentru a salva „U“ Craiova de la dispariţie.




Comitetul Executiv (CEx) al FRF a exclus provizoriu din fotbal „U“ Craiova pentru procesele împotriva federaţiei, iar efectele sunt devastatoare pentru clubul din Bănie. Adrian Mititelu se încăpăţânează să spună că va câştiga în justiţie războiul cu FRF. Cert este că până atunci este cale lungă, iar „U“ Craiova nu va mai exista. Potrivit art. 18 - Excluderea, din Statutul FRF, CEx „poate adopta provizoriu măsura de excludere a membrului afiliat în cauză, pe care trebuie să o supună validării primei Adunări Generale (AG) a FRF“. Să vedem când se poate întâmpla acest lucru. Art. 24 alin. (1, 2, 3) prevede că Adunarea Generală Ordinară (AGO) se convoacă anual, iar Adunarea Generală Extraordinară (AGE), oricând este necesar. Următoarea AGO va avea loc în primăvara lui 2012 (martie/aprilie). În consecinţă, singura salvare ar fi o AGE. Conform art. 28, alin. (1), AGE poate fi convocată oricând de CEx, prin hotărârea majorităţii simple a acestuia. Aşadar, Mititelu se află la mâna CEx şi numai dacă va renunţa la procese ar putea spera la convocarea unei AGE. „U“ Craiova poate să oblige CEx să convoace AGE numai dacă 1/3 din membrii afiliaţi fac o asemenea solicitare în scris. Art. 28, alin. (3) prevede că AGE trebuie să aibă loc în maximum 15 zile dacă este convocată de CEx şi 45 de zile la cererea membrilor afiliaţi. Tot Statutul FRF stipulează la art. 26 alin. (3) că ordinea de zi a unei AGE va include „numai temele (problemele) care au determinat convocarea ei. Nici o altă problemă, în afara celor incluse pe ordinea de zi, nu se poate aborda în cadrul unei astfel de adunări“. Să presupunem că FRF convoacă o AGE pentru modificarea Statutului. „U“ Craiova nu poate cere luarea în discuţie a cazului său.



AG, marea problemă



Să vedem şi în ce condiţii pot fi luate hotărârile AG.

Art. 29 - Cvorum spune la alin. (1) că AG este „statutar constituită şi poate lua decizii valabile în prezenţa a 2/3 din numărul delegaţilor cu drept de vot desemnaţi de membrii afiliaţi să participe la aceasta“. Pentru excluderea unor membri afiliaţi, este necesară o majoritate de 2/3 din numărul membrilor prezenţi (art. 30). În argumentaţia sa, Adrian Mititelu se bazează pe supoziţia că acest cvorum nu va fi realizat. Până în primăvara lui 2012 mai este însă timp destul.

Art. 30 alin. (9) este foarte important pentru „U“ Craiova. Acesta prevede că „hotărârile AG contrare legii sau dispoziţiilor cuprinse în prezentul Statut pot fi atacate în justiţie de către oricare dintre membrii care nu au luat parte la AG sau care au votat împotrivă şi au cerut să se insereze aceasta în procesul-verbal de şedinţă în termen de 15 zile de la data când au luat la cunoştinţă despre hotărâre sau de la data când a avut loc şedinţa, după caz“. Cu alte cuvinte, dacă AG ratifică dezafilierea, „U“ Craiova poate ataca hotărârea la instanţa civilă. Marea problemă a lui Mititelu este însă aceea că nimeni nu va convoca AG pentru ca el să poată ulterior să meargă în civil. Iar până la viitoarea AG, „U“ Craiova nu va putea juca fotbal.



Mititelu, în eroare



Într-un acces de furie la adresa FRF, Mititelu a anunţat că va ataca în civil decizia de excludere provizorie adoptată de CEx. „Voi cere anularea pe fond a deciziei CEx şi suspendarea ei până la judecata pe fond. Apoi voi cere o ordonanţă preşedinţială şi în maximum o săptămână o să vedeţi că decizia CEx va fi istorie“, a spus Mititelu la un post TV. Acesta se bazează pe art. 33 din Statutul FRF, alin. (3), care spune că „prevederile art. 30 alin. (9) se aplică în mod corespunzător şi în cazul hotărârilor CEx“. Aşa cum am subliniat mai sus, art. 30 alin. (9) stipula că hotărârile AG pot fi atacate în justiţie de către oricare dintre membri. Prin corespondenţă, hotărârile CEx pot fi atacate de către oricare dintre membrii CEx. Adrian Mititelu se află în eroare: doar membrii CEx pot ataca în instanţă hotărârile CEx, aşa cum hotărârile AG pot fi atacate de către toţi membrii AG, adică de toţi cei afiliaţi la FRF. „U“ Craiova nu este membru al CEx, deci nu poate face acest lucru. Art. 34 alin. (9) prevede expres că hotărârile CEx pot fi atacate în justiţie „de către oricare dintre membrii care nu au luat parte la şedinţa CEx sau care au votat împotrivă şi au cerut să se insereze aceasta în procesul-verbal de şedinţă în termen de 15 zile de la data când au luat la cunoştinţă de conţinutul hotărârii sau de la data când a avut loc şedinţa, după caz“.

În acest moment, dacă vrea ca „U“ Craiova să mai existe, Adrian Mititelu are doar două soluţii: fie predă echipa lui Victor Piţurcă şi acesta o va ceda primăriei, fie renunţă la procesele cu FRF şi îi plăteşte lui Piţurcă cele 7.000.000 de euro.

sursa: gds.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages