Stiai ca tigarea este de 5secole? - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

miercuri, 13 aprilie 2011

Stiai ca tigarea este de 5secole?


cum-a-aparut-tigarea-istoria-tutunului-5-secole-de-fumat

Cum a aparut tigarea – istoria tutunului – 5 secole de fumat
Pe 15 octombrie 1492, Cristofor Columb primea de la indienii de pe continentul nou descoperit, America, un cadou care avea sa schimbe istoria.
Darul consta in frunze uscate de tutun – o planta necunoscuta, al carei consum avea efecte dramatice. La scurt timp, marinarii au adus planta in Europa si au… naturalizat-o.
Acesta a fost actul de nastere al unuia dintre cele mai controversate obiceiuri ale oamenilor – usor de adoptat, apoi foarte greu de interzis si de indepartat din rutina zilnica. La inceput, tutunul a fost folosit ca “planta de leac”. Acesta era mentionat ca tratament in 36 de afectiuni (nu neaparat sub forma de tigara).
Inceputul… sfarsitului
Inainte ca fumatul sa devina o problema de interes public, cum este acum, lumea a descoperit efectele nocive pe care acest obicei le are asupra sanatatii. In 1964, Surgeon General a prezentat un raport care sublinia riscurile pe care fumatul le are in legatura cu producerea sau agravarea anumitor afectiuni. 
Au urmat o serie de campanii de presa in Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, extinse apoi si in alte tari europene, care au sfarsit prin interzicerea difuzarii la televiziune a reclamelor la produsele din tutun.
Acelasi organism american a publicat, in 1979, un studiu din care reies efectele nocive ale fumatului asupra femeilor. Anii ’80 aduc in peisaj ca noutate primele procese intentate de fumatori companiilor producatoare de tigari.
Insa nici o cercetare stiintifica nu a putut lega direct fumatul de diverse afectiuni (la care doar predispune), iar procesele s-au incheiat fara o concluzie certa in favoarea uneia dintre parti. Dupa 1982 se face primul pas spre interzicerea fumatului in spatiile publice, mai ales la locul de munca. 
Cum se fuma?
De la producerea tutunului pentru pipa si pana la marea diversitate de branduri si arome din tigarile de astazi, industria tutunului a cunoscut o dezvoltare extraordinara.
Fiind si una dintre cele mai mari industrii consumatoare de publicitate (dupa cea de automobile), productia de tutun a fost si cel mai greu de oprit, cunoscand un avant nebanuit odata cu aparitia tigarilor. Desi existau pe piata sub forma cunoscuta azi, dar umplute cu tutun crud, tigarile au ajuns la mare moda in timpul Razboiului Civil American.
Lupta impotriva efectelor
De la leac la otrava a fost un pas mare, pe care omenirea l-a facut in secole. Legatura dintre fumat si cancer a fost demonstrata relativ devreme, nu insa si cauzalitatea ei. Mai mult, statisticile ingrijoratoare care demonstrau decese la fumatori nu au ajuns in atentia publicului decat foarte tarziu.
Abia in 1952 revista Reader’s Digest a publicat un studiu in care detalia pericolele fumatului. Pana in 1954, principalele companii producatoare de tigari din SUA au format un consiliu care sa monitorizeze ravagiile fumatului si sa ia masuri pentru a micsora riscurile. Astfel au aparut filtrele la tigari si variantele cu continut sarac in gudron si nicotina, care promiteau un viciu mai… sanatos. 
Fumatul la locul de munca
Faptul ca oamenii mor din cauza afectiunilor asociate cu fumatul poate sa para minor. Fumatorii sunt cei care aleg sa inhaleze tutunul si substantele naucitoare din tigari. Dar faptul ca 79. 500 oameni mor in Uniunea Europeana din cauza fumatului pasiv este un motiv de ingrijorare. Fumatul pasiv la locul de munca este responsabil pentru 7.000 de decese anual.
Pe aceste date s-au bazat reprezentantii tarilor lumii cand au inceput sa ia masuri impotriva fumatului. Cifrele oferite publicitatii releva ca doar 15% din fumul de tigara este inhalat de cel care fumeaza, restul fiind trimis direct in plamanii nefumatorilor. In general, fumatorii nu stiu si nici nu se gandesc la asta. Unii evita sa fumeze in preajma nefumatorilor, dar doar din politete, fara ca sanatatea acestora sa ii preocupe.
Cancer sau impotenta?
In 2002, Comisia Uniunii Europene a adoptat o recomandare neobligatorie privind prevenirea fumatului si imbunatatirea controlului asupra tutunului. De aici si pana la interzicerea fumatului chiar in baruri si restaurante n-a mai fost decat un pas.
Apoi a aparut celebra directiva 37/2001 a CEE, care obliga toti producatorii sa inscriptioneze pe pachetele cu tigari mesaje… dureroase. Exista si un banc pe tema asta, dar hazul de necaz nu indeparteaza nicidecum pericolul: un barbat in fata standului cu tigari ii spune vanzatoarei: “Dati-mi mai bine pachetul cu cancerul decat pe cel cu impotenta!”. 
Fiecare cu regulamentul ei
In Irlanda, inca din 2004 fumatul este interzis la locul de munca, dar si in localuri si restaurante. Austriecii au mers mai departe cu legislatia, interzicand fumatul in incaperi in care se afla si nefumatori.
Norvegia  are una dintre cele mai aprige politici anti-fumat, in vigoare din 1988, cand fumatul a fost interzis in mijloacele de transport in comun, in spatii publice sau la locul de munca.
Suedezii au luat hotararea de a interzice fumatul si in perimetrul comun din industria hoteliera, in sali de asteptare sau alte spatii destinate publicului. De asemenea, respectarea regulilor anti-fumat este verificata aici mai ales la locul de munca. Portugalia a ales sa interzica fumatul in transportul public (pentru calatorii cu durata mai mica de o ora), dar sa permita fumatul in holurile hotelurilor.
Spania a interzis fumatul inca de acum cativa ani in locurile publice si in institutii, dar restaurantele si barurile au voie sa se declare spatii destinate exclusiv fumatorilor (si marea majoritate asta au si facut, eliminand nefumatorii din ecuatie).
Grecia si Ungaria au si ele legi bune, dar oamenii le ignora, fumand doar dupa ce au indepartat sau ascuns semnele care demonstreaza interdictia. In Romania nu se mai fumeaza in multe spatii publice, dar in restaurante suntem inca departe de a oferi nefumatorilor delimitari civilizate, care sa-i tina departe de fumul celorlalti.  
Romania: legea se da, dar se respecta?
40% dintre romani sunt fumatori, iar legea care interzice fumatul in institutiile publice nu se respecta (stie cineva un spital in care chiar nu se fumeaza?).
Odata cu noua legislatie, valabila de la 1 ianuarie 2007, o companie poate refuza sa te angajeze daca fumezi!  Incepe sa ti se para important sa renunti, nu?
Legea privind marcarea pachetelor de tigari si utilizarea fotografiilor explicite in reclame sau pentru alte suporturi a fost publicata in 2004.
Conform Legii nr. 349/2002, nu se pot comercializa produse pe baza de tutun minorilor.
Conform noilor reglementari, cum se interpreteaza obligativitatea de a delimita spatiul din localurile publice, “in asa fel incat aerul poluat sa nu patrunda in spatiul pentru nefumatori”? Prin lipsa oricarei aerisiri?
Dar amenzile prevazute in aceeasi lege sunt vreodata aplicate?
Cand ati vazut un nefumator explicand colegului de la alta masa ca fumul il deranjeaza si ca ar trebui sa stinga tigara?

Un comentariu:

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages