Istoria Sfatului Nicolae - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

duminică, 5 decembrie 2010

Istoria Sfatului Nicolae

Sfantul Nicolae mosteneste la moartea ambilor parinti, toata averea familiei pe care se hotaraste sa o foloseasca in scopuri umanitare, ajutandu-i pe cei saraci. El este cunoscut ca protector al copiilor mici, al călătorilor, al comercianÅ£ilor, al celor acuzaÅ£i pe nedrept, al fetelor nemăritate si mireselor. Legenda istoriei lui Mos Nicolae vorbeste despre un nobil sarac care avea 3 fete pe care nu le putea marita din cauza situatiei financiare precare. Se spune ca Nicolae de Mira, inainte de a deveni Sfant, a decis sa-l ajute pe acest nobil lasand cate un saculet cu aur la usa casei acestuia de fiecare data cand una dintre cele trei fete a ajuns la varsta maritisului. Vrand sa stie cine ii face aceste cadouri, nobilul a urmarit la cea de-a treia fata usa casei. Povestea spune ca Nicolae s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei in niste sosete puse la uscat. Astfel s-a nascut ideea ciorapilor atarnati la gura sobelor si a semineelor in care se primeau cadourile.

Obiceiuri de Mos Nicolae

In noaptea de 5 spre 6 decembrie vine Mos Nicolae. Toate ghetutele sunt lustruite si asezate la gura sobelor, la ferestre sau la usi. Mos Nicolae nu uita pe nimeni, toti membrii familiei sunt rasplatiti cu fructe, dulciuri sau jucarii in functie de varsta. Traditia vorbeste despre obiceiul Mosului Nicolae de a lasa copiilor care nu sunt cuminti, o nuielusa. In unele locuri, copiii lasa mosului un pic din mancarea lor preferata ca sa-i ierte ca nu au fost cuminti. Fetele profita de noaptea Sfantului Nicoale pentru a folosi ritualuri prin care sa-si afle viitorul. De asemenea, exista obiceiul sa se puna in apa crengute de pom fructiferi in casa, langa icoane care sa infloreasca de Anul Nou. In functie de ce crenguta a inflorit, se preconizeaza recolta de fructe in noul an.
Traditiile si obiceiurile de Sfantul Nicolae difera de la o tara la alta. De exemplu, in Olanda, Mosul calatoreste pe un vapor care soseste in ziua de 6 decembrie. El are o carte mare care ii spune ce copii au fost cuminti. Cei cuminti sunt rasplatiti cu daruri, iar cei obraznici sunt luati de asistentul sau, Black Peter. ÃŽn Danemarca, MoÅŸ Nicolae vine adus de reni cu un sac in spinare insotit de elfi carora copiii le ofera lapte si budinca de orez. In Italia, Mos Nicolae apare sub forma unei zane imbracata in negru care ofera dulciuri si jucarii copiilor insa pe 6 ianuarie.

Sfaturi Info-ghid:

Traiti din plin toate sarbatorile de iarna si pastrati din generatie in generatie datinile si obiceiurile de Mos Nicolae. Istoria il infatiseaza pe Mos Nicolae, un batran cu barba alba pe care si-o scutura in ziua de 6 decembrie pentru a ninge. Asa ca... nu mai e mult si ne vom bucura de zapada!!!



Ce cadouri va adus Mosul Nicolae?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages