Zidul Berlinului - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

joi, 30 septembrie 2010

Zidul Berlinului


Zidul Berlinului (în limba germanăBerliner Mauer), un simbol al Războiului Rece, a fost construit iniÈ›ial pe 13 august 1961 È™i a fost demolat în săptămânile de după 9 noiembrie 1989. Parte a Cortinei de Fier, Zidul Berlinului a fost cea mai cunoscută parte a frontierelor RDG-ului.
Concepută de administraÈ›ia liderului comunist al Germaniei RăsăriteneWalter Ulbricht, È™i aprobată de liderul sovietic Nikita HruÈ™ciov, zidul a fost o barieră de separare între Berlinul Occidental È™i Republica Democrată Germană timp de aproape 28 de ani. A fost construit în perioada postbelică, (perioadă în care Germania a fost divizată), în efortul de a stopa consecinÈ›elor scurgerii de forță de muncă È™i pierderilor economice asociate cu migraÈ›ia zilnică a unui mare număr de profesioniÈ™ti È™i lucrători calificaÈ›i între Est È™i Vest. A dus în mod clar la scăderea emigraÈ›iei (evadaÈ›i - "Republikflucht" Ã®n germană) de la 2,5 milioane în perioada 1949 – 1962 la numai 5.000 între 1962 È™i1989.
Crearea Zidului Berlinului a fost un dezastru propagandistic pentru Germania Răsăriteană È™i pentru blocul comunist ca un tot. Zidul a reprezentat un simbol al tiraniei comuniste insistent afiÈ™at în lumea occidentală, în special după împuÈ™carea câtorva evadaÈ›i intens mediatizată. Liberalizarea politică de la sfârÈ™itul deceniului al nouălea, asociată cu declinul Uniunii Sovietice, a dus la relaxarea restricÈ›iilor la trecerea frontierei est-germane, care au dus în cele din urmă la demonstraÈ›ii de masă È™i căderea guvernului comunist. Când a fost dat publicității pe 9 noiembrie 1989 un decret al oficialităților est-germane care permitea trecerea liberă a frontierei, mase uriaÈ™e de est-berlinezi s-au apropiat de zid È™i, în cele din urmă au traversat prin toate punctele de trecere, unindu-se cu mulÈ›imea din Berlinul Occidental într-o atmosferă sărbătorească. Zidul a fost în cele din urmă distrus într-o perioadă de câteva săptămâni, căderea acestei bariere fiind primul pas către reunificarea Germaniei, care a fost încheiată în mod oficial pe 3 octombrie 1990.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages