Turnul Eiffel - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

joi, 30 septembrie 2010

Turnul Eiffel


Turnul Eiffel (din francezăLa tour Eiffel, care se pronunță la tur e-'fel) este o construcÈ›ie faimoasă pe schelet de oÈ›el din Paris ce măsoară 324 m înălÈ›ime. Turnul a devenit simbolul FranÈ›ei cel mai răspândit la nivel mondial. A fost conceput de către Ã‰mile NouguierMaurice Koechlin È™i Stephen Sauvestre, angajaÈ›i la Eiffel È™i Co. Gustave Eiffel, iniÈ›ial reticent cu privire la proiect, a devenit ulterior un mare susÈ›inător al său È™i a cumpărat brevetul. Turnul, care poartă numele său, este una dintre principalele destinaÈ›ii turistice ale Parisului È™i lumii, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual. Turnul È™i-a primit cel de-al 200.000.000 vizitator la 28 noiembrie 2002.
Structura a fost construită între anii 1887-1889 (după o tehnologie descoperită de inginerul român Gheorghe Pănculescu)[1] din fier forjat[2]. Aceasta urma să servească drept arc de intrare la ExpoziÈ›ia Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarulRevoluÈ›iei franceze. A fost inaugurat la 31 martie 1889 È™i deschis pentru public la 6 mai. 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de oÈ›el, folosind două milioane jumătate de nituri. Luând în considerare standardele de siguranță din acel moment, este remarcabil faptul că un singur muncitor a murit la construcÈ›ia turnului, È™i anume în timpul instalării lifturilor. Lifturile originale funcÈ›ionau cu ajutorul unui sistem hidraulic, lifturile actuale sunt electrice.
Turnul are 300 m Ã®nălÈ›ime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugă 20 de metri, È™i o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit era cea mai înaltă clădire din lume. ÃŽntreÈ›inerea turnului include utilizarea a 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare 7 ani. Depinzând de temperatura aerului, Turnul Eiffel își schimbă înălÈ›imea cu câțiva centimetri datorită contracÈ›iei È™i dilatării aliajului de metale.
Cel puÈ›in la începuturile sale, publicul a întâmpinat cu multă reticență această construcÈ›ie, considerând-o inestetică. Astăzi însă este considerat drept simbolul oraÈ™ului È™i una dintre cele mai frapante piese de artă arhitecturală din lume. Unul dintre cliÈ™eelehollywoodiene este priveliÈ™tea de la o fereastră pariziană, care întotdeauna include Turnul Eiffel.
La început, Eiffel a primit permisiunea de a lăsa monumentul în viață timp de 20 de ani, dar ținând cont că oferea o serie de beneficii în domeniul comunicațiilor, s-a renunțat la demontarea sa.
Turnul are 3 nivele: accesul publicului la primul și al doilea nivel se poate face atât pe scări, cât și cu liftul, în schimb accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul.
Clădirea, unde lucrează 500 de persoane (250 de salariaÈ›i direcÈ›i ai SETE È™i 250 ai diferiÈ›ilor concesionari ai monumentului), este deschisă publicului pe tot parcursul anului. Turnul Eiffel este înscris ca monument istoric din 24 iunie 1964 È™i face parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1991, împreună cu alte monumente pariziene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages