A sunat clopoţelul la penitenciar: "După ce ies din puşcărie, mă las de şcoală" - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

joi, 16 septembrie 2010

A sunat clopoţelul la penitenciar: "După ce ies din puşcărie, mă las de şcoală"

133 de puşcăriaşi ai Penitenciarului de Minori şi Tineri din Craiova au început astăzi şcoala. Deşi la vârsta lor ar fi trebuit să termine studiile liceale, o parte dintre deţinuţi merg la şcoală în clasă I. Motivaţia lor este carnetul de şofer ce poate fi obţinut doar dacă ai opt clase.

În careul Şcolii de Arte şi Meserii din Craiova din incinta pe Penitenciarului de Minori şi Tineri s-au strâns astăzi toţi cei 133 de deţinuţi-elevi în funte cu cele 30 de cadre didactice. Unii încălţaţi în şlapi, alţii în pantofi cu cioc asortaţi cu pantaloni de trening, toţi au ascultat în linişte discursurile şefului penitenciarului şi directorului şcolii.

Deţinuţii, în careu, ascultând discursul directorului



“Dumnevoastră beneficiaţi de o facilitate foarte mare, aceea de a vă completa studiile pe timpul detenţiei”, le-a transmis comisarul-şef Nicolae Tătulescu, şeful penitenciarului. După susţinerea unei slujbe religioase, deţinuţii au plecat către clase însoţiţi de învăţători şi profesori. “Şcoala din cadrul penitenciarului este la fel ca celelalte unităţi şcolare. Avem sală de festivitate, sală de spor şi laboratoare. Este un fel de şcoală-cămin”, explică purtătorul de cuvânt Daniel Barbu în drum spre sala unde studiază elevii de clasa I.

Şeful penitenciarului (stânga) şi directorul şcolii



“Merg la şcoală până ies din puşcărie”

În clasa învăţătorului Adrian Nicoli studiază 17 elevi, cel mai mic având 15 ani şi cel mai mare aproape 21. Florin Munteanu (20 de ani) din Arad este închis de doi ani pentru violare de domiciliu. Anul acesta începe clasa I pentru a doua oară, prima încercare terminându-se cu o repetenţă. “În libertate nu am mai fost la şcoală. Îmi place aici că trece timpul mai repede”, spune deţinutul. Tânărul are de ispăşit o pedeapsă de şase ani însă speră să scape mai repede.

Florin Munteanu, elev în clasa I



“Vreau să mă fac zugrav. De asta merg la şcoală, să am calificare. Poate că o să continui şcoala după ce ies de aici”, spune băiatul. La fel de optimist este şi Costică Cioncău (20 de ani). Bobocul are de ispăşit o pedeapsă de 7 ani pentru tâlhărie.“Merg la şcoală până ies de aici. Dup-aia nu mai fac că îmi ajunge. Eu am fost la şcoală în clasa I dar m-am lăsat”, spune acesta zâmbind.

Învăţătorul Adrian Nicoli îi învaţă să facă bastonaşe



Învăţătorul Adrian Nicoli spune că nu îi este dificil să lucreze cu deţinuţii. “Îi încurajăm foarte mult cu avantajele educaţiei: dacă au opt clase pot lua permisul de conducere şi li se scade şi din pedeapsă dacă vin la şcoală”, explică învăţătorul, angajat în sistem de patru ani. Gradul de promovabilite la şcoala din cadrul penitenciarului a fost de 40 la sută.

“Este o cifră foarte bună pentru că o parte din cei care încep şcoala acum sunt transferaţi la alte penitenciare şi îi pierdem. Să ştiţi că e o muncă foarte grea pentru că vin cu reticenţă faţă de educaţie, însă noi îi atragem cu activităţile extracuriculare: sportul, pictura, sculptura”, susţine Răzvan Lupu, directorul şcolii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages