Filme care au primit cele mai multe premii Oscar - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

marți, 14 septembrie 2010

Filme care au primit cele mai multe premii Oscar

Academia de Arte si Stiinte Cinematografice are o istorie de peste 80 de ani in care a premiat cele mai bune filme, cei mai buni actori, cele mai bune scenarii, editari sonore, melodii originale, montaj si multe alte contributii care dau stralucire productiilor cinematografice. Unele filme au parte de multe nominalizari, insa merg acasa cu putine premii, iar altele impresioneaza atat de mult, incat merg acasa cu aproape toate premiile la care au fost nominalizate.

Acest lucru este valabil in cazul filmelor de mai jos, care, pe langa faptul ca au impresionat o multitudine de cinefili, au fost apreciate din plin de Academie. Nu toate deciziile Academiei au fost usor de luat, insa toate filmele enumerate aici au acea sclipire, fara de care nu ar fi putut atrage atatea statuete.

Premii: 11
Nominalizari: 14
titanic
La premiile Oscar decernate la inceputul anului 1998, Titanic avea sa surclaseze celelalte filme nominalizate : As Good as It Gets, Good Will Hunting, The Full Monty si L.A. Confidential. In acea perioada, Titanic devenise cea mai scumpa productie realizata vreodata, care, timp de 12 ani a fost filmul cu cele mai mari incasari al tuturor timpurilor. Odata cu aparitia filmului Avatar, regizat tot de James Cameron,  dominatia Titanicului a luat sfarsit. Cu greu insa va reusi cineva sa intreaca performanta de la Oscar a acestui film, anul acesta, numarul maxim de nominalizari inregistrate de un film fiind 9.
Premii: 11
Nominalizari: 12
Ben-Hur
Ben-Hur este un film epic regizat de William Wyler si reprezinta a treia versiune de ecranizare a romanului fictional Ben-Hur: A Tale of the Christ scris de Lew Wallace. Cu Charlton Heston si Jack Hawkins in rolurile principale, filmul spune povestea unui nobil evreu al carui destin a fost influentat de cele 2 intalniri ale sale cu Isus. Heston a facut un rol exceptional, care a fost si premiat de altfel, cu unul din cele 11 premii cu care filmul a mers acasa in 1960. 40 de ani mai tarziu insa, Charlton Heston a fost tinta unor atacuri lansate de Michael Moore in documentarul Bowling for Columbine, deoarece, in acea vreme, acesta era presedintele NRA (National Rifle Association – o organizatie care incuraja cetatenii sa-si detina arme pentru a se apara de infractori). Cu un decor foarte bine realizat, joc actoricesc pe masura, scenariu foarte bun si realizare cinematografica de inalta clasa, filmul a meritat toate cele 11 premii pe care le-a luat. Pentru cel mai bun film in acel an au mai concurat si:Anatomy of a Murder, The Diary of Anne Frank, The Nun’s Story si Room at the Top
Premii: 11
Nominalizari: 11
The-Lord-of-the-Rings-The-Return-of-the-King
Trilogia LOTR a creat cu siguranta senzatie atat printre cei care au citit romanele lui Tolkien, cat si in randul pasionatilor de filme de fantezie. Mai bine de 3 ore, Peter Jackson a creat un adevarat spectacol vizual, care a fost apreciat la maxim de membrii Academiei. La absolut toate categoriile la care a fost nominalizat, a fost desemnat castigator. Pentru cel mai bun film in acel an mai fusesera nominalizati si Seabiscuit, Mystic River, Master and Commander: La capatul pamantului] si Lost in Translation. Celelalte filme din trilogie nu s-au bucurat tocmai de acelasi succes, The Fellowship of the Ring fiind nominalizat la 13 premii si castigator a 4, iar The Two Towers: 6 nominalizari si 2 premii.
Premii: 10
Nominalizari: 11
West-Side-Story
Filmul care a facut senzatie la inceputul anului 1962 la premiile Oscar a fost musicalul West Side Story, a carui actiune se petrece in New York-ul anilor ‘50. Castigator a 10 premii Oscar, filmul spune povestea de dragoste dintre sora unui lider de banda care se indragosteste de un membru dintr-o banda rivala. Aceasta poveste de dragoste imposibila si memorabila se deruleaza in ritmuri de salsa si balet. Cel mai bun film al anului si-a meritat aprecierea primita, datorita regizorilor Robert Wise si Jerome Robbins, actorilor George Chakiris si Rita Morenocat si a celor responsabili de sunet, scenografie si costume. La categoria cel mai bun film a mai concurat cuFanny, Turnurile din Navarone, The Hustler si Procesul de la Nurnberg.
Premii: 9
Nominalizari: 12
Pacientul Englez a avut parte de o concurenta acerba la Oscarurile din 1997, insa a mers acasa cu aproape toate premiile posibile. Ralph Fiennes face un rol memorabil, iar povestea filmului este foarte emotionanta. Regizat de regretatul Anthony Minghella, filmul spune povestea unui cartograf de origine maghiara care, in urma unui accident aviatic, sufera arsuri ingrozitoare. Aflat pe patul de moarte, acesta deapana frumoasa si controversata poveste de dragoste pe care a trait-o cu Katharine Clifton. Pentru cel mai bun film in acel an au mai concurat si : Fargo, Jerry Maguire, Secrets and Lies si Shine.
Premii: 9
Nominalizari: 9
Gigi
Leslie Caron a avut grija sa-si lase amprenta bine intiparita in istoria cinematografica, dupa ce a interpretat magistral rolul tinerei Gigi, care il seduce pe instaritul Gaston. Filmat in Paris, filmul spune o poveste de dragoste foarte frumoasa si nelipsita de complicatii. In 1959, Gigi a luat absolut toate premiile pentru care a fost nominalizat, surclasand filme ca: Pisica pe acoperisul fierbinte, The Defiant Ones, Separate Tables si Auntie Mane.
Premii: 9
Nominalizari: 9
The-Last-Emperor
Inspirat dintr-o poveste reala, filmul il are ca personaj principal pe Aisin-Gioro Pu Yi, ultimul imparat din dinastia chineza Ching, care a fost incoronat la varsta de doar 3 ani. Contributia regizorului Bernardo Bertolucci a fost impresionanta, iar astfel, filmul a mers acasa cu toate premiile pentru care fusese nominalizat. Nominalizate pentru cel mai bun film in acelasi an au mai fost Broadcast News, Atractie Fatala, Hope and Glory si Moonstruck.
Premii: 8
Nominalizari: 13
wind
In anul 1937 romanul lui Margaret Mitchell castiga premiul Pulitzer pentru romanul “Pe aripile vantului” si a fost vandut in intreaga lume in peste 30 de milioane de exemplare. Asa carte, asa film. Odata lansata varianta ecranizata, filmul a facut senzatie mai ales la premiile Oscar, unde a fost nominalizat la 13 categorii si a mers acasa cu 8 premii, printre care si Oscarul pentru cel mai bun film al anului. Vivien Leigh a radiat in rolul tinerei Scarlett O’Hara, iar filmul s-a dovedit a fi un succes garantat.
Premii: 8
Nominalizari: 13
From-Here-to-Eternity
Regizat de Fred Zinnermann, filmul prezinta vietile militarilor si a sotiilor acestora stationati in 1941 intr-o baza militara din Hawaii. O poveste plina de dramatism, o distributie pe masura si un Frank Sinatra foarte natural. Abia spre finalul filmului are loc catastrofalul atac japonez de la Pearl Harbor, iar povestea filmului se complica si mai mult.  A meritat din plin cele 8 Oscaruri primite,  surclasand filme precum Julius Caesar, Tunica, Vacanta la Roma sau Shane.
Premii: 8
Nominalizari: 12
On-the-Waterfront
Marlon Brando face un rol exceptional in filmul regizat de Elia Kazan, despre un barbat care asista la uciderea unui docher. Cand afla ca fratele lui este implicat in aceasta crima, iar sora victimei se indragosteste de acesta, situatie devine cu mult mai complicata. Atat de complicata incat a primit pentru asta 8 premii Oscar.
Premii: 8
Nominalizari: 12
My-Fair-Lady
Timp de aproape 3 ore, filmul ne cucereste cu prestatia actritei Audrey Hepburn in rolul tinerei Eliza Doolittle, care este abordata de profesorul Henry Higgins. Acesta vrea sa faca din ea o adevarata domnisoara manierata, astfel ca, imp de 6 luni o supune la exercitii fonetice zilnice. Rezultatul? un film de Oscar, care a surclasat productii precum Zorba Grecul, Becket, Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, Marry Poppins.
Premii: 8
Nominalizari: 11
gandhi
Mahatma Gandhi a fost un conducator politic indian care a inspirat o intreaga natiune. L-a inspirat pana si peRichard Attenborough sa faca un film despre el. Rezultatul? Un film biografic extraordinar, cu Ben Kingsley in rolul principal, despre mijloacele pacificatoare folosite de Gandhi pentru a elibera tara de dominatia britanica si despre excelentele sale abilitati de lider. O productie atat de buna incat a surclasat la categoria cel mai bun film Verdictul lui Sidney Lumet, Tootsie in regia lui Sydney Pollack, Disparutul lui Costa-Gavras si E.T.: The Extra-Terrestrial al lui Steven Spielberg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages