General Motors vinde acţiuni după revenirea pe profit - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

vineri, 27 august 2010

General Motors vinde acţiuni după revenirea pe profit

Statul american trebuie să-şi recupereze cei 60 de miliarde de dolari investiţi


General Motors, cândva cea mai mare companie auto la nivel mondial, practic o organizaţie nou-înfiinţată cu doar un an în urmă, a demarat procesul prin care va face prima ofertă publică de acţiuni. De succesul acestei oferte va depinde probabil, în foarte mare măsură, evoluţia viitoare a GM.

Cu doar un an în urmă, General Motors intra în faliment, prin decizia unui tribunal din SUA. Reorganizarea decisă de judecător a condus atunci la înfiinţarea „Noului GM”, în care statul are o cotă de 61% din acţiuni, echivalentul a 60 de miliarde de dolari investiţi. Restul de acţiuni a fost oferit sindicatelor, guvernului canadian şi foştilor creditori ai vechiului GM. Banii au fost cheltuiţi în principal pe cumpărarea activelor „bune” de la vechea companie, intrată în lichidare

De atunci, GM a trecut printr-o experienţă pozitivă, crescând treptat toţi parametrii funcţionali, totul culminând cu obţinerea, după o pauză de câţiva ani, de profit. Procesul de ieşire din faliment ar trebui să se încheie acum, odată cu emisiunea publică de acţiuni, care ar urma să scape statul de această uriaşă investiţie. Practic, dacă oferta va avea succes, capitalizarea de piaţă a GM ar trebui să ajungă la 69,4 miliarde de dolari, potrivit calculelor făcute de Bloomberg.
Operaţiunea nu este însă atât de simplă, deoarece nu e un lucru obişnuit ca o companie să fie listată pe bursă la atât de puţin timp de la înfiinţare şi cu numai două trimestre de profit. Pentru că, din păcate, doar în 2010 GM a anunţat un profit, ce-i drept, unul record şi pentru vechea companie, în ultimii 10 ani (în primele trei luni din acest an, profitul a fost de 865 de milioane de dolari, iar în al doilea trimestru de 1,3 miliarde). În plus, previziunile pe termen mediu nu mai sunt atât de optimiste: în a doua jumătate a anului se aşteaptă o temperare a câştigurilor, iar compania a anunţat că prognozează o scădere uşoară a cotei de piaţă în următorii 3-4 ani, de la 17,8% în prezent la 17,6% în 2014.
General Motors a avut o valoare-record a cotei de piaţă, în SUA, de 51% în 1962, iar în perioada contemporană, în 2002, atingea 28,4 procente. De atunci a scăzut în fiecare an, printre cauze aflându-se şi investiţiile intense făcute de companiile japoneze şi cele europene în Statele Unite. Actuala valoare a acestui indicator este egală cu cea înregistrată în 1925.
În acest moment este invocată şi acapararea rapidă de clienţi de către concurenţă, ca urmare a deteriorării imaginii produselor GM în timpul procedurii de faliment. Peste hotare, o evoluţie nu tocmai bună a fost constatată în China, unde toată lumea este în creştere, însă GM, lider de piaţă, a scăzut anul acesta.
Un alt factor care ar putea încetini subscripţia este anunţata schimbare a conducerii, CEO-ul Ed Whitacre urmând a fi înlocuit cu Dan Akerson, un nume cunoscut în industria americană, dar fără experienţă în automobile.
Specialiştii din piaţă sunt rezervaţi în privinţa succesului ofertei GM, din cauza acestor riscuri, dar pe ansamblu susţin că publicul ar putea răspunde pozitiv, având în vedere semnalul de revenire dat de companie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages