Trezoreria in dificultate: Finantele vor 400 mil. euro pentru a-si rostogoli datoriile - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

luni, 19 iulie 2010

Trezoreria in dificultate: Finantele vor 400 mil. euro pentru a-si rostogoli datoriile

Ministerul Finantelor Publice va lansa pe pe piata interna o emisiune de titluri de stat denominata in euro cu un volum indicativ de 400 milioane euro. Statul urmeaza sa utilizeze sumele imprumutate pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice scadente.

Finantele vor lansa pe piata interna de capital, prin licitatie, o emisiune de titluri de stat denominata in euro cu o maturitate de un an, cu un volum indicativ de 400 milioane euro la o dobanda de 5%, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice.


Licitatia va avea loc pe data de 28 iulie 2010, iar sumele atrase in urma acesteia vor fi folosite pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice scadente.


“Anuntul indica faptul ca Ministerul Finantelor considera mai atractiv sa plateasca o dobanda de 5% la euro decat 7,5% la lei. Din punctul meu de vedere este mai avantajos un 7,5% la imprumuturile in lei in conditiile in care rata inflatiei va creste si mai trebuie luat in calcul si riscul valutar”, a explicat pentru Wall-Street Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.


Economistul sef al ING sustine ca sansele ca Trezoreria sa atraga suma propusa – 400 milioane de euro – sunt ridicate.


Insa, cu toate ca Finantele au sanse mari sa obtina 400 milioane de euro pe 28 iulie (1,7 miliarde lei), Trezoreria va fi obligata in continuare sa se imprumute in lei de pe piata interna.


“Finantarea deficitului bugetari va fi foarte dificila in continuare daca Finantele se incapataneaza sa plateasca doar 7% la imprumturile in lei.

Este evident ca averisiunea fata de risc este in crestere si trebuie sa platim dobanzi mai mari, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne blocam la 7% si sa nu vrem sa ne miscam de acolo”, sustine Chidesciuc.


Bancherii nu se mai inteleg cu Finantele asupra nivelului randamentului acceptat pentru titluri de stat, astfel ca Trezoreria face rost de bani din ce in ce mai greu. Ministerul Finantelor Publice a vandut astazi certificate de trezorerie cu discount pe 12 luni in valoare de 157,26 milioane lei (36,8 milioane euro), pentru care plateste un randament mediu de 6,99% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei.


Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 750 milioane lei, de aproape cinci ori mai mare decat suma atrasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages