Sarbatoarea cocosului hurezean - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

luni, 7 iunie 2010

Sarbatoarea cocosului hurezean

Vreme de trei zile, zeci de meÅŸteri populari ÅŸi-au expus creaÅ£iile la ediÅ£ia cu numărul 40 a Târgului Ceramicii Populare RomâneÅŸti, „CocoÅŸul de Hurez“. A fost vremea la care plămădirea pământului s-a arătat din nou lumii întregi.

ÃŽntâi se macină vopseaua. Huma - albul natural. „Piperul“, pentru maro. „RuÅŸala“, la roÅŸu. Åži „arama“, pentru galben. Se macină cu râşniÅ£a - în zilele noastre unealta are motor. Åži se pun cu apă - pentru că, la Horezu, culorile sunt lichide. Misiunea asta de regulă e a copiilor - a făcut-o Sorin Giubega când era de o ÅŸchioapă, o fac acum ÅŸi copiii lui.
Oamenii mari se îndeletnicesc însă cu lutul. ReÅ£eta e doar de ei ÅŸtiută ÅŸi lăsată moÅŸtenire din tată în fiu. Pământul se pregăteÅŸte înainte cu cuÅ£itoaia. Se face o turtă mare de lut ÅŸi se taie cu cuÅ£itoaia, felii subÅ£iri, de trei, patru milimetri. Două tăieri se fac, ca pământul să scape de toate gunoaiele din el. Apoi se frământă bulgări de lut, li se dă apă ÅŸi se lasă la dospit o zi ÅŸi o noapte. Se ia pe urmă câte un bulgăre, se calcă bine cu piciorul, să se amestece zdravăn. Din el se fac gogoloaie, care se măsoară după ce ai în gând să modelezi. Se pune bucata de lut pe roată ÅŸi, în vreme ce cu o mână se miÅŸcă maÅŸina, cu cealaltă se modelează. ÃŽn farfurie, cană de vin, vază, solniţă, oală ÅŸi altele trebuincioase în casa omului. 
Obiectul se lasă pe urmă la zbicit. Dacă e soare, preţ de o oră, după care se trage la umbră, să nu se usuce prea rău. Culoarea vine la sfârşit. Cu cornul de vită moţat cu o pană de gâscă se dă fondul alb - o spirală pornind din centrul farfuriei până la margini. Cu gaiţa - un lemn cu ac în cap - se face apoi modelul în culori, aşa cum frumos îl închipuie olarul din Horezu, cu flori, cu modele geometrice, spiralate, subţiri, pictură migăloasă şi fină, demnă de artistul oltean. Se pune obiectul iar la zbicit, să se mai zvânte apa din el. Şi se finisează dosul farfuriei, pe care se scrijeleşte, cu acul, numele creatorului, anul şi, desigur, localitatea de origine: Horezu. Se mai usucă o dată, de tot, apoi se fac două arderi consecutive. Una pentru fixarea vopselei, alta pentru smălţuire.

O moştenire de taină

„Åži se duce pe urmă la piaţă“, râde Sorin Giubega din pridvorul căsuÅ£ei ţărăneÅŸti în care ÅŸi-a expus sâmbătă obiectele din pământ, la Târgul Ceramicii Populare RomâneÅŸti „CocoÅŸul de Hurez“. Ca toÅ£i oamenii de la Horezu, Sorin a învăţat meÅŸteÅŸugul de copil. Cum se ridica bătrânul de la roată, băiatul se furiÅŸa să simtă pământul ÅŸi să-l înveÅ£e. Se făceau concursuri între cei de seama lui, de la care nu lipsea niciodată. La opt ani, a luat primul premiu. Celelalte au urmat firesc, ca pentru orice artist cu har. Acum are copii. Fata cea mare, Adina, a câştigat deja mai multe olimpiade naÅ£ionale de meÅŸteÅŸuguri tradiÅ£ionale. ÃŽn vreme ce de mezină, un an ÅŸi patru luni, nu mai are nimeni loc în atelier: lutul e jucăria ei preferată. 
„Suntem deja la a patra generaÅ£ie de ceramiÅŸti în familie“, zâmbeÅŸte Sorin Giubega, adunând într-o privire toată mulÅ£imea de obiecte expuse sâmbătă la târg. „Nu-mi pare rău. E o meserie care-Å£i dă mulÅ£umirea inimii. Pui dragoste ÅŸi talent în ea, iar cine iubeÅŸte ce faci te răsplăteÅŸte cum se cuvine“, spune el. 

Taina pământului, din toată ţara

De la doi lei la trei sute au fost preÅ£urile la care ÅŸi-a vândut sâmbătă Sorin Giubega vasele de ceramică. Au ieÅŸit bani, aÅŸa cum ies de fiecare dată când merge cu „marfa“ în târguri, pieÅ£e, expoziÅ£ii ÅŸi oriunde unde e invitat. Comenzi ia ÅŸi acasă, pentru magazine sau străinătate, aÅŸa cum fac toÅ£i ceramiÅŸtii din Horezu. Arta lor e apreciată. Iar lucrul acesta s-a văzut sâmbătă ÅŸi duminică, când au călcat pragul târgului în jur de 50.000 de oameni, români ÅŸi străini. Englezi, italieni, nemÅ£i, unguri au cercetat la pas expoziÅ£ia organizată la hanul ÅŸi campingul Stejari din Horezu. Au expus, în căsuÅ£ele ţărăneÅŸti ori în corturi, meÅŸteri populari din toate marile centre de ceramică din Å£ară: Baia Mare, MaramureÅŸ, Corund, Odorheiul Secuiesc ÅŸi Miercurea Ciuc (din Harghita), Oboga (din Olt), ÅžiÅŸeÅŸti (din MehedinÅ£i), ObârÅŸia (din Hunedoara), Marginea (din Suceava), BraniÅŸtea (din GalaÅ£i), Dumbrava (din TimiÅŸ), GăleÅŸoaia (din Gorj), Curtea de ArgeÅŸ (din ArgeÅŸ), BraÅŸov, Târgu MureÅŸ ÅŸi, bineînÅ£eles, VlădeÅŸti, LungeÅŸti, MăldăreÅŸti, Slătioara ÅŸi Horezu din Vâlcea.

Doar artă populară românească

Au fost acolo artiÅŸti populari adesea premiaÅ£i la târgurile de ceramică, precum Laszlo Tofalvi, din Harghita, cu vasele meÅŸterite de el ÅŸi soÅ£ie, în albastrul adus de saÅŸi acum mai bine de o sută cincizeci de ani. Au fost Adriana ÅŸi Dan Bledea, din Baia Mare, cu meÅŸteÅŸugul lor grafitat, reprezentând toată Baia Sprie ÅŸi Valea Izei, cu specificul zonei – forme geometrice, florale, zoomorfe ÅŸi în culorile tradiÅ£ionale de alb, roÅŸu ÅŸi cobalt -  de trei ori laureaÅ£i până acum cu marele premiu al târgului organizat la Horezu.           
Pentru ca ochiul ÅŸi inima privitorului să se îmbete mai mult cu arta tradiÅ£ională românească, nu au lipsit de la „CocoÅŸul de Hurez“ ÅŸi alÅ£i meÅŸteri populari. A fost acolo Miron Cernătescu, din Horezu, cu naiurile sale, izvor de doine; a fost Antoaneta Nadu, din Bechet, cu covoarele olteneÅŸti care au străbătut toate continentele; Deak Csaba, din Odorheiu Secuiesc, cu bijuterii din lemn ÅŸi ceramică; Cristina Miculescu, din StoeneÅŸti, Vâlcea, cu costume populare, marame, traiste ÅŸi mărgele; Elisabeta Onu, din Bascov, ArgeÅŸ, cu turtă dulce ÅŸi ciubuc; Ion Ghiţă, din BraÅŸov, cu genÅ£i, portofele, chimire ÅŸi brăţări din piele; Dănilă Zoltani din SighiÅŸoara, MureÅŸ, zis „omul cu papură“, cu ale sale pălării, ÅŸepci, coÅŸuri ÅŸi papuci, care a câştigat premiul întâi la festivalul meÅŸterilor populari de la Craiova, din 2009; Stan Dumitru, din Băbeni, Vâlcea, cu găvanele, coveÅ£ile, „frunzele“ ÅŸi sucitoarele sale din lemn de salcie, ori Nicolae Diaconu, din BraÅŸov, cu ciobanii, românii adevăraÅ£i cu sacul în spate ori oala de vin în mână, sau cobza subraÅ£, plămădiÅ£i din pământ.

„Să le culegi ÅŸi să le vâri în sân…“

Ca la orice târg care se respectă, nu au lipsit de la cele trei zile ale manifestaÅ£iei - cu o tradiÅ£ie de 40 de ani - degustarea produselor tradiÅ£ionale de Horezu ÅŸi concertele de muzică: vineri, ÅŸi-au făcut apariÅ£ia pe scena amenajată în campingul Stejari patru trupe de rock, în vreme ce sâmbătă au evoluat formaÅ£ii artistice de copii, Orchestra „Rapsodia vâlceană“, formaÅ£ii artistice din comunele CosteÅŸti, Vaideeni, oraÅŸele Băbeni ÅŸi Miroveni, Ansamblul „BrăduleÅ£ul“ al Casei de Cultură Horezu ÅŸi soliÅŸtii Angelica Stoican, din MehedinÅ£i, ÅŸi Ion CreÅ£ean, din Craiova. De asemenea, tot sâmbătă, primarul oraÅŸului Horezu, Constantin NiÅ£u, a semnat actul constitutiv al AsociaÅ£iei Europene a Centrelor de Ceramică, la care au participat preÅŸedinÅ£ii Centrelor de Ceramică din FranÅ£a, Italia, Spania ÅŸi România. 
Câştigătorii Târgului „CocoÅŸul de Hurez“ au fost, anul acesta, Doina ÅŸi Zaharia Bledea, care au obÅ£inut marele premiu al târgului, Cornel Sitar (din Baia Mare) ÅŸi  Eugen Pătru (din VlădeÅŸti, Vâlcea), câştigătorii locului întâi; Mathe DeneÅŸ (Corund, Harghita), locul al doilea; Åžtefan  TruÅŸcă (din Româna - BalÅŸ, judeÅ£ul Olt), locul al treilea. S-au acordat premii speciale pentru Eufrosina VicÅŸoreanu (Horezu), Ilona ÅŸi Laszlo Tofalvi (Corund, Harghita), Anton Gogioman (Slătioara, Vâlcea) ÅŸi Costel Popa (Horezu, Vâlcea).
La ceas aniversar - „CocoÅŸul de Hurez“ a împlinit 40 de ani -, mai e loc de un cuvânt al lui Dinu Săraru. „Voievodala ctitorie a Brâncoveanului, unind între zidurile ei renaÅŸtere românească, Biserica sfântă ÅŸi palatul ÅŸi chiliile monahale, precum ÅŸi vestitul cocoÅŸ ca un simbol al orgoliului oltenesc de sub munte, dar ÅŸi al unei arte întemeiate pe bulgărele de lut, izvodită de mâinile domneÅŸti ale olarilor ce au nemurit cu numele meseriei lor numele unui sat întreg, sub peceÅ£ile de har ale Hurezilor, sub un cer care, începând din iunie, te lasă noaptea să atingi stelele ca ÅŸi când ar fi mere văratice ÅŸi nu-Å£i rămâne decât să le culegi ÅŸi să le vâri în sân“.


sursa:gazeta de sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages