Dosarul TVA al lui Samir, din nou pe rol - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

luni, 7 iunie 2010

Dosarul TVA al lui Samir, din nou pe rol

Judecarea procesului privind returnările ilegale de TVA făcute de Samir Sprânceană ÅŸi partenerii lui de afaceri s-a reluat la Tribunalul Dolj după mai bine de un an, timp în care dosarul a fost la Curtea ConstituÅ£ională, care a judecat o excepÅ£ie de neconstituÅ£ionalitate ridicată de avocaÅ£ii lui Sprânceană ÅŸi ÃŽmpuÅŸcătoiu. 

Tribunalul Dolj reia, începând cu 9 iunie, judecarea dosarului în care Samir Sprânceană, Adrian Berceanu, Lucian Roland ÃŽmpuÅŸcătoiu, Florinela LuminiÅ£a Dobre, PetriÅŸor Crăciun, Ion Alin Popa ÅŸi Florinel Buioca sunt acuzaÅ£i de procurorii DIICOT ai Parchetului General de returnări ilegale de TVA în valoare de aproape 66 de milioane de lei, unul dintre cele mai mari „tunuri“ din România.
Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie 2003 - octombrie 2004, grupul infracţional organizat constituit, printre alţii, de Samir Ionel Sprânceană, Adrian Marius Berceanu şi Lucian Roland Împuşcătoiu, a solicitat şi obţinut ilegal, prin intermediul mai multor societăţi comerciale, TVA cu titlu de rambursare de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj în valoare de 659.188.708.982 de lei vechi.
Conform procurorilor Parchetului General, banii obÅ£inuÅ£i din rambursările ilegale de TVA au fost ridicaÅ£i în numerar sau au fost transferaÅ£i în conturile SC KIRA GROUP SRL ÅŸi SC OLTENIA NETWORK CABLE SRL, societăţi la care Sprânceană, Berceanu ÅŸi Florinela LuminiÅ£a Dobre erau asociaÅ£i ÅŸi administratori, cu motivaÅ£ia „achiziÅ£ii agricole“ sau „plată salarii“, deÅŸi firmele respective nu au achiziÅ£ionat niciodată produse agricole, iar societăţile comerciale nu au avut salariaÅ£i. Sumele de bani ridicate în numerar ajungeau în buzunarele învinuiÅ£ilor Sprânceană, Berceanu ÅŸi ÃŽmpuÅŸcătoiu, au mai stabilit anchetatorii. Samir ÅŸi partenerii săi de afaceri au fost sprijiniÅ£i de PetriÅŸor Crăciun, Ion Alin Popa ÅŸi Florinel Buioca, care, prin mai multe societăţi comerciale, au emis documente financiar-contabile ce atestau operaÅ£iuni comerciale fictive ÅŸi care erau folosite la obÅ£inerea de rambursări de TVA.

Judecată prelungită

Grupul lui Samir Sprânceană a fost trimis în judecată, la începutul lunii august 2006, de către procurorii DIICOT, pentru comiterea mai multor infracţiuni, printre care înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, fals, uz de fals, evaziune fiscală sau constituirea unui grup infracţional organizat.
După mai multe termene, pe 18 martie 2009, judecătorii Tribunalului Dolj au amânat pronunţarea pentru sfârşitul lunii martie. Pe 25 martie, însă, judecătorii au considerat că nu pot pronunţa o hotărâre până nu sunt lămurite pe deplin anumite aspecte din dosar, astfel că s-a dispus repunerea cauzei pe rol.
După două luni, pe 27 martie, instanţa a suspendat judecarea cauzei, pentru că Samir Sprânceană şi Roland Împuşcătoiu au ridicat la Curtea Constituţională o excepţie de neconstituţionalitate privind mai multe articole din Codul de Procedură Penală.
Demersul avocaţilor lui Samir şi Împuşcătoiu nu a avut însă succes, pentru că, pe 23 martie 2010, Curtea Constituţională a respins excepţia ridicată, iar dosarul s-a întors la Tribunalul Dolj pentru a fi judecat. Următorul termen a fost stabilit pentru 9 iunie.
 Arestat din nou
Samir Sprânceană a fost arestat preventiv pentru nouă zile, pe 2 iunie, fiind cercetat de această dată într-un amplu dosar privind constituirea unui grup infracÅ£ional organizat care se ocupa cu clonarea de carduri. ÃŽn arest, alături de Samir, a ajuns ÅŸi nepotul său, Ovidiu Robert Doran. Faţă de alÅ£i doi învinuiÅ£i din acest dosar - Claudiu Mihai Bălan ÅŸi Bogdan Iulian NiÅ£ulescu - instanÅ£a a respins propunerea de arestare preventivă a procurorilor DIICOT, dispunând doar faţă de primul măsura obligării de a nu părăsi localitatea. 
Angajaţi DGFP Dolj, trimişi în judecată
La sfârşitul lunii mai 2008, DNA a dispus trimiterea în judecată a 36 de inculpaţi, funcţionari publici cu funcţii de conducere sau de execuţie din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, acuzaţi că au adus un prejudiciu bugetului de stat de peste 30 de milioane de euro. Cei 36 de inculpaţi au avizat, întocmit sau semnat, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, procese-verbale prin care s-a propus rambursarea ilegală de TVA mai multor firme, printre care şi acelora deţinute de Genică Boerică, Ion Fotescu şi Samir Sprânceană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages