Ce angajamente si-au luat guvernantii in fata FMI si a Comisiei Europene - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

luni, 10 mai 2010

Ce angajamente si-au luat guvernantii in fata FMI si a Comisiei Europene

Scrisoarea suplimentara de intentie incheiata cu FMI si memorandumul semnat cu Comisia Europeana deconspira un nou val de masuri dure ale Guvernului Boc.



Tichetele de masa, dobanzile la depozite si platile compensatorii, impozitate

Tichetele de masa, dobanzile la depozite si platile compensatorii, impozitate
Guvernul s-a angajat sa impoziteze tichetele de masa, veniturile de pe bursa, dobanzile la depozitele bancare, platile compensatorii si urmeaza sa eliminea scutirea de la plata impozitului pe venit de care beneficiau programatorii din domeniul IT, potrivit memorandumului incheiat cu CE.

Documentul prevede ”extinderea bazei de impunere pentru impozitul pe venit pentru a include si tichetele de masa, veniturile din castigurile de capital, inclusiv dobanzile la depozitele bancare, platile compensatorii”.

Veniturile din dobanzile bancare au fost scutite de impozitul de 16% in 2009, iar masura a fost extinsa si pentru anul 2010.

Sursa foto: www.gov.ro


Taxe mai mari daca reducerea salariilor nu are efect

Taxe mai mari daca reducerea salariilor nu are efect
Guvernul s-a angajat sa creasca veniturile bugetare chiar si prin majorarea taxelor si impozitelor in cazul in care masurile de reducere a cheltuielilor, stabilite in negocierile cu institutiile financiare, nu vor fi puse in aplicare pana in iunie sau nu dau rezultate, potrivit memorandumului incheiat cu Comisia Europeana.

”In cazul in care aceste actiuni nu sunt implementate pana in iunie 2010 sau nu conduc la consolidarea anticipata, vor fi implementate actiuni suplimentare de majorare a veniturilor, inclusiv masuri de majorare a cotelor de impunere, pentru a se elimina orice diferenta bugetara anticipata”, se arata in documentul citat.

Concret, pentru a primi cea de-a treia transa din imprumutul de la Comisia Europeana, Guvernul s-a angajat sa reduca pana la 1 iunie cu 25% salariile, sporurile si alte plati de natura salariala din sectorul bugetar, sa ”rationalizeze” numarul de salariati in lunile urmatoare si sa reduca toate prestatiile sociale cu 15%, inclusiv pensiile si alocatiile de somaj.

Documentul mai arata ca programele sociale care nu sunt directionate catre grupurile sociale defavorizate vor contribui proportional mai mult la aceasta reducere.

Un alt angajament este inghetarea pensionarii anticipate de la 1 iunie 2010 si pana la intrarea in vigoare a Legii pensiilor. Astfel, viitoarele pensii de invaliditate vor fi acordate doar daca sunt aprobate de echipele de evaluare medicala ale Ministerului Muncii. 

Eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit a programatorilor IT

Eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit a programatorilor IT
De asemenea, Guvernul impune eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit a programatorilor in domeniul IT, se arata in memorandumul suplimentar de intelegere intre UE si Romania.

Masura are ca scop cresterea veniturilor bugetare, ca parte a unui plan ce trebuie implementat pana in luna iunie.

”In cazul in care aceste actiuni nu sunt implementate pana in iunie 2010 sau nu conduc la consolidarea anticipata, vor fi implementate actiuni suplimentare de majorare a veniturilor, inclusiv masuri de majorare a cotelor de impunere, pentru a se elimina orice diferenta bugetara anticipata”, se arata in documentul citat.


Pensionarea anticipata, interzisa

Pensionarea anticipata, interzisa
Guvernul interzice pensionarea anticipata incepand cu 1 iunie pe timp de cel putin sase luni, pana la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor, si a decis reducerea cu 15% a tuturor prestatiilor sociale, se arata in memorandumul citat.

Documentul prevede "o inghetare a pensionarilor anticipate incepand cu data de 1 iunie 2010 si pana la intrarea in vigoare a legii de reforma a sistemului de pensii".

"Pensiile noi de invaliditate vor fi acordate numai daca acestea au fost in prealabil aprobate de echipele de evaluare medicala din Ministerului Muncii", se arata in documentul ce vizeaza criteriile de politica economica convenite intre Executiv si Uniunea Europeana.

Totodata, scrisoarea suplimentara de intentie a memorandumului incheiat de Guvern cu organismele internationale instituie masuri drastice de reducere a cheltuielilor facute cu "grupurile dezavantajate ale societatii".

Termoelectrica, inchisa. CFR Marfa, vanduta

Termoelectrica, inchisa. CFR Marfa, vanduta
Guvernul se angajeaza sa faca "pasi concreti" in directia privatizarii sau inchiderii SC Termoelectrica si a privatizarii SN de transport feroviar CFR Marfa SA, se arata in memorandumul suplimentar de intelegere intre Romania si UE.

Producatorul de energie electrica si termica de stat Termoelectrica a avut in 2009 pierderi de 295,2 milioane lei, acumulate din cauza majorarilor si penalitatilor aferente creditelor angajate de companie pana la 31 decembrie 2004. In 2008, Termoelectrica a inregistrat pierderi de 344,7 milioane lei.

De asemenea, potrivit proiectului privind bugetul de venituri si cheltuieli al companiei pe 2010, Termoelectrica estimeaza pentru acest an pierderi de 274 milioane lei.

Termoelectrica este producatorul de stat de energie electrica si termica prin arderea combustibililor fosili (carbuni) si hidrocarburi (gaze naturale si pacura). Actionarul majoritar al companiei este Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Si CFR Marfa are pierderi. Dupa primele zece luni din 2009, CFR Marfa inregistra pierderi in valoare de 230.394.000 lei, din cauza reducerii volumului prestatiilor.


150-200 de spitale din tara, inchise

150-200 de spitale din tara, inchise
Guvernul urmeaza sa inchida 150-200 de spitale din cele aproximativ 450 existente in intreaga tara, iar personalul din unitatile medicale va fi redistribuit, in functie de nevoi, decizia fiind luata in urma discutiilor cu FMI, potrivit unor surse oficiale citate de NewsIn.

Cifra aproximativa a spitalelor care ar trebui inchise a fost prezentata chiar de presedintele Basescu, la intalnirea cu parlamentarii puterii.

Potrivit unor surse participante la discutii, angajatii celor 150, maximum 200 de spitale, ar urma sa fie redistribui si in alte unitati sanitare, chiar in cele de asistenta sociala, cum ar fi azilele de batrani. Parlamentarii i-au cerut insa presedintelui ca masura convenita cu FMI sa fie pusa in practica doar dupa descentralizarea sistemului sanitar, astfel incat autoritatile locale sa faca selectia, in functie de eficienta unitatilor.

De altfel, potrivit memorandumului suplimentar de intelegere cu CE, Romania se angajeaza sa "rationalizeze" numarul de spitale si scoli. De asemenea, un alt angajament vizeaza introducerea sistemului de coplata pentru serviciile medicale, urmand a fi stabilite ponderea scutirilor de la obligatia de a efectua aceste plati.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages